mandag den 20. februar 2012

"Hvad skal jeg tænke?"

Lidt af en paradoks: Jeg er ikke glad for, at få henvendelser fra folk som selv har oplevet det. Fordi det betyder, at de har været udsat for det.
Men jeg er glad for, at de rækker hånden ud og spørger om råd.

Jeg vil derfor forsøge at lave en slags vejledning til alle, som selv har oplevet det. Den vil blive delt op i flere stadier og indlæg, og jeg tager selvfølgelig fra starten: Hvad du selv skal vide om dine oplevelser.

Du kunne ikke have gjort noget
Krænkere gør brug af mange forskellige metoder. Hjernevask, trusler, vold, magt.. Du var et barn, og han/hun var ældre, mere erfaren og gjorde det forkerte. Du kunne ikke vide, at det var krænkerens hensigt. Du var ikke gammel nok til at vide, hvad det helt præcis var vedkommene ville eller gjorde.
Men du kan gøre noget nu!


Du lagde ikke selv op til det
Det er et meget normalt argument for en krænker at bruge: "Du lagde selv op til det" eller "du ville jo gerne". Det er på ingen måde rigtigt. Et barn vil ikke lægge op til seksuel kontakt med en voksen. Specielt  hos små børn (12-13 år og nedefter), er det på ingen måde hensigten, fordi de ikke rigtig kender til sådan noget endnu. Så blev du udsat for det som måske 10-årig, og vedkommende påstår du selv ville og lagde op til det.. Det er en løgn.
Det er på ingen måde din egen skyld!

Krænkeren er ikke din ven, og elsker dig ikke
Han/hun vil dig ikke noget godt. Det skete ikke fordi vedkommende elsker dig, vil dig det bedste eller noget andet. Det skete udelukkende fordi han/hun vil tilfredsstille sig selv.
Du skal ikke komme med undskyldninger på krænkerens vejne, eller prøve at beskytte vedkommende og komme med bortforklaringer.
Det var forkert af vedkommende, ligemeget hvad!


Du er ikke svag
Du er jo i live. Den mest skadende, traumatiske oplevelse et menneske kan opleve, som ikke involverer døden, er seksuelle overgreb.
Du har overlevet det værste, som et menneske kan udsættes for. Du er skadet og har dybe sår i sjælen, men du står på dine to ben og trækker vejret. Du vandt over krænkeren.
Du er en fighter! Du er en overlever!


Det går ikke væk af sig selv
Du får det ikke bedre af, at gå med det selv. Hverken dig selv, din familie eller dem omkring dig er bedst tjent med, at du bare holder dig for dig selv og ikke gør noget ved det. Ligemeget hvad, så påvirker det dig på en eller anden måde, og det kan faktisk gå ud over andre. Ikke fordi du vil det, men fordi du går med så mange følelser og tanker, at de kan udløse voldsomme reaktioner.
Du er værd at høre på!

Lad det ikke definere dig
Du er en person, et unikt individ. Ikke "den krænkede" eller "den der som blev misbrugt". Du er en person, som oplevede det. Alt i dit liv behøver ikke handle om det, og det er i orden at skubbe det væk en gang i mellem, og bare være dig selv. Ikke alle behøver at vide det. For det vil gavne dig at komme sted hen, hvor du bare er eksempelvis "Laura på 14" eller "Lucas på 17". Ellers risikerer du at glemme dig selv, og blive overrumplet med konstant snak og evige tanker om det.
Du fortjener en pause, når du føler du har brug for det!


Denne liste vil nok blive opdateret løbende...

1 kommentar:

  1. Virkelig godt skrevet, jeg er sikker på at det kan hjælpe mange!

    SvarSlet