onsdag den 23. maj 2012

Spot en igle

Jeg kan ikke komme i tanke om et bedre ord, end 'igle'. Der findes mennesker, som får det godt af at andre har det dårligt. De gør ikke direkte noget for at ødelægge dit liv, men de lever højt på din ulykke og vil arbejde imod dine forsøg på, at få det bedre. De kan være svære at spotte, da det kan være en af dine nærmeste venner, som du ellers synes har været der for dig. Men måske har vedkommende jo lige præcis været der, for at kunne tappe energi fra dig.

Det er som stoffer for dem. Det underholder dem, det får dem til at glemme deres egne problemer og får dem til at føle sig mere værd. Hvis de ikke har interesse i at gøre noget ved deres eget problem, er det nemmere at sørge for at andre hele tiden har det dårligt. Det får dem også til at føle sig som gode mennesker, fordi de er der hele tiden "for dig" (for deres egen tilfredsstillelse).

En af disse igler og et menneske, som oprigtigt vil hjælpe dig, har dog også mange til tilfælles:

 1. De vil svare hurtigt eller med det samme på dine beskeder, ligemeget hvad tid på døgnet det er. Eller så hurtigt som det er muligt for dem.
 2. Understreger tydeligt, at du bare skal ringe eller sige til, hvis der er noget du vil snakke om.
 3. Spørger interesserede ind og om der er noget de kan gøre for dig.
Men en som vil hjælpe dig, vil støtte dig angående psykologhjælp, vil undersøge emnet nærmere for at finde ud af om der måske findes behandling, nogle grupper, en telefonrådgivning og så videre. Der vil en emotionel igle arbejde imod:
 • "Psykologer er bare idioter, de forstår ikke en skid."
 • "Folk i en rådgivning tager ikke en seriøst, de vil bare have deres penge."
 • "Så lad os gå ud i byen og ryge noget/drikke for at du kan glemme det lidt."
En person som vil hjælpe kan sagtens have en negativ mening om noget, men hvis du kender en som er imod det hele konsekvent, så bør du overveje om det er en igle. De kan også give dig direkte dårlige råd eller fortæller fortrolige ting videre til alle, for at de har noget spændende at snakke om med andre.
Der er ikke meget at gøre ved disse typer, da det er dem som har et problem de ikke vil acceptere. Hvad du vil gøre ved dem er op til dig selv, men du bør starte med at lade vær med, at fortælle dem mere.
Personligt valgte jeg at smide dem ud af mit liv. Flere af dem var også på stoffer, og virkede mere interesserede i mine kontakter og min medicin, end i at jeg fik det bedre.

Der kan være mange grunde til, at folk gør sådan. Typisk vil de helst glemme deres eget problem: Det er også den type, som man ser typisk blandt pædagoger. De har selv problemer, vil ikke gøre noget ved dem og andres problemer får dem så til at glemme det. De kan virke direkte imod at man får det bedre, og har ingen forståelse for en. For de kan ikke forstå det, at man faktisk arbejder på sit problem. Så langt er de ikke selv nået.

Nogen gør det også, for at have noget at snakke om med andre. De synes måske ikke selv de er spændende, men hvis de nu kan fortælle din historie - eller endda stjæle den og sige, at det er noget de selv oplevede -, så kan de få folks opmærksomhed på den måde.

Der er også dem, som bare har det godt når han/hun ser andre har det skidt. Det er en personlighedsforstyrrelse. De er narkomaner, og deres stof er ulykke.
En meget lille procentdel af iglerne tænder også seksuelt på tanken, og vil forsøge at indlede et forhold med en.

Men ligemeget hvad grunden er, så er de ikke nogen som gør noget godt for dig, og du behøver ikke gøre noget for dem: De har nemlig ingen interesse i, at skabe andet end problemer for dig.

2 kommentarer:

 1. Jeg ville bruge udtrykket "Psykiske vampyrer" som LaVey kalder den slags mennesker. Det passer ganske fint på beskrivelsen.

  //Morbid Atheist

  SvarSlet